Ishodi učenja

INTER-OUTCOMES

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Vijesti Generalno Održan okrugli stol "Kompetencije informatičara za tržište rada"

Održan okrugli stol "Kompetencije informatičara za tržište rada"

E-mail Print PDF

U Varaždinu je 25. rujna 2008. godine na Fakultetu organizacije i informatike, u okviru projekta Ishodi učenja u interdisciplinarnim studijskim programima, održan okrugli stol Kompetencije informatičara za tržište rada.

 

Slike s okruglog stola >>

 

Zaključci s okruglog stola >>

 

Projekt vodi prof.dr.sc. Blaženka Divjak s FOI-a financira ga. U projektu sudjeluju 3 institucije sa Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet organizacije i informatike, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prirodoslovno-matematički fakultet – Matematički odjel.


Na okruglom stolu bio je 41 sudionik iz gospodarstva i akademske zajednice, a posebno ističemo da su bili prisutni predstavnici 18 vodećih hrvatskih tvrtki koje zapošljavaju informatičare. Fokus rasprave bio je usmjeren na očekivanja poslodavaca, tj. koja znanja, vještine i ishode učenja poslodavci očekuju i traže od diplomiranih studenata. Okrugli stol je vodio prof.dr.sc. Vjeran Strahonja (prodekan FOI-a) i prof.dr.sc. Vedran Mornar (dekan FER-a). Rasprava vodila oko nekoliko ključnih pitanja: 

  • Kakve ishode učenja i kompetencije očekuje tržište rada?
  • Studiranje i industrijski certifikati, konkurentni ili komplementarni sustavi? 
  • Kako bi se mogao ostvariti utjecaj tržišta rada na visoko školstvo? 
  • Kako pripremiti studente za cjeloživotno učenje?

Otvoren dijalog između predstavnika institucija visokog obrazovanja i predstavnika tvrtki o kompetencijama informatičara i mogućnostima unapređenja planova i programa studija, rezultirao je planom o budućoj suradnji u postupku konstruiranja ishoda učenja na fakultetima te njihovo povezivanje s traženim kompetencijama na tržištu rada. Rasprava se vodila i o studiranju i industrijskim certifikatima, te je zaključeno da su oni komplementarni sustavi, ali da certificiranje nije nužan dokaz znanja zaposlenika.


Menadžeri i predstavnici tvrtki iskazali su svoje potrebe i probleme s kojima se susreću prilikom zapošljavanja i usavršavanja novih zaposlenika (diplomiranih studenata). Neke od kompetencija koje su izdvojili kao ključne kod infromatičara su: generička znanja, znanje programiranja i developmenta, projektni menadžment, fleksibilnost, izbjegavanje IT centričnosti, marljivost i ustrajnost, prezentacijske i soft vještine, timski rad.


Između tvrtki i obrazovnih institucija definirani su daljnji koraci suradnje koji uključuju reviziju definiranih ishoda učenja i uključivanje ljudi iz prakse u nastavni proces na obrazovnim institucijama te financijsku potporu koju će pružiti tvrtke kako bi se ostvarila maksimalna korist za poslodavce, studente i za obrazovne institucije vezano uz usklađivanje kompetencija informatičara s potrebama na tržištu rada.